Egy 2012 augusztus elsején életbe lépett új kormányrendelet szerint, 2013. január elsejétől mikrochippel kötelező ellátni minden négy hónaposnál idősebb kutyát Magyarországon. Azokat a kutyákat, akik chippel már rendelkeznek, de bármilyen okból nem regisztrálták őket, szintén regisztrálni kell az állami ebadatbázisba. Eddig ugyanis a gazdin múlott szeretne-e chipet kutyájába.
A chip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta, ez az állattartót terheli, viszont későbbi adatmódosításokra ingyenesen lesz lehetőség.

A jogszabály előírja az állatorvosok számára, hogy minden hozzájuk bekerülő új kutyában ellenőriznie kell a mikrochip meglétét, ha nincs a kutyában, akkor fel kell ajánlania az eb tulajdonosának a beültetést.
Amennyiben ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a Járási Főállatorvosi Hivatalban. A hivatal szólíthatja fel az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben mégis elmulasztja, felelősségre vonható, megbírságolható.
A kamara azt reméli az új törvénymodósítástól, hogy így minden kutya utolsó gazdája lekereshető lesz az adatbázisból és így az utcán csavargó, esetleg szándékosan kidobott ebek gazdáit felelősségre lehet vonni.

Mi állatvédők, fajtamentők örülhetünk ennek a szigorításnak, hiszen a Beagle Fajtamentéshez is sokszor kerülnek chip nélküli, vagy éppen regisztrálatlan chip-pel rendelkező kutyák és így a gazdi felkutatása szinte lehetetlen feladatnak bizonyul.

Chipezésre fel !.............mert mindenünk a Beagle !  

Keresés

Támogatóink,partnereink:

 expodom-hu-logo

ADOMÁNY

 A NIOK ÉS AZ OTP TÁMOGATÁSÁVAL

adhat hu gomb

PayPal adomány

Adományozás - Bankkártyás

 

Adhatvonal

Facebook

 

Beagle Hírlevél

Feliratkozóinknak havi rendszerességgel küldünk hírlevelet az aktualitásokról.

Megmentettük

szuka_ver02.jpg
BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület
Törökverő utca 16.
Szeged
6753
mentes(kukac)beagle-fajtamentes.hu 
Telefonszám:
06-20-255-41-88
Adószám: 18644973-1-06
Bankszámlaszám:
K&H 10401804-50515648-57481009