A beagle

There are no translations available.

 A beagle a kopók egyik legősibb fajtája, melynek jelenlegi megjelenését Angliában alakították ki. Elnevezése valószínűleg méretéből adódik, a kelta, óangol beag, beagle szóból ered, melyre a legkisebb kopófajtaként rá is szolgál. Már a 3. századi krónikák is említenek olyan kutyát, melyet apróvadas vadászatra használtak. A fajta neve a 15. században bukkan fel először írott szövegben, később többek között Thomas Bewick ír 1790-ben a legkisebb kopóról, mely fáradhatatlan a vadászatban és ugatása lágy, dallamos. Hazájában jellemzően nyúlvadászatra használták, párban vagy kisebb falkában. Az idők folyamán azonban fokozatosan megváltozott a vadászat célja, átalakult a beagle falkás vadászat, a beagling. Míg korábban az élelemszerzés, napjainkra az elsődleges cél a sport lett, a zsákmány elejtése helyett a mozgás öröme. A fajta egységes tenyésztésének kezdete 1890-re, az Angol Beagle Club megalakulására datálható. A beagling Anglián kívül az Egyesült Államokban is igen elterjedt, ahol a kedvező körülmények miatt /hatalmas, szabad területek/ a mai napig sokan űzik. A vadászat eredeti céljának megváltozásával átalakult maga a beagling is.Nagy tömegbe együtt tartva sem marakszik a falkatársaival, s ezért kísérleti állatként az orvostudomány is szívesen használja.

Hazánkban 1820-tól beszélhetünk klasszikus falka-vadászatról, Széchenyi István ekkor honosította meg itthon is az igazi lovas falkavadászatot.Számos udvari vadászatot tartottak a kopókkal (ekkor még őshonos magyar kopókat használtak), nemritkán 250-300 kopó is részt vett ezeken az eseményeken. A fejedelmek, nemesek és urak mind rendelkeztek saját kopófalkával.
Az 1851-1872 közötti időszakban annyira fellendült a magyarországi falkavadászat, hogy hazánkat "Európa falkavadász fellegvárának" kiáltották ki (például Erzsébet királyné is gyakran vadászott Gödöllőn). Az első világháborút követően sajnos vége szakadt a szabad vadászatoknak. A legtöbb kopófalka elpusztult, a pezsgő falkavadász-élet a háború martaléka lett. 1920 után történtek ugyan próbálkozások a hagyomány felélesztésére, de a kisebb kopóállomány, a földterületek csökkenése, az épülő egyre több út és vasút mind olyan tényező volt, amely ahhoz vezetett, hogy Magyarországon is megjelenjen a vonszalékos vadászat (műnyúl után folyik a hajsza).

Folytatjuk....

There are no translations available.

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák

cikk12  Sztereotípiák ....
 Amikor kiskutyát szeretnének tőlem az emberek sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket: 
 Igaz, hogy
                  - szökős a beagle?
                  - ugatós a beagle ? 
                  - rombolós a beagle? 
                  - makacs a beagle ?
                  - nevelhetetlen a beagle ?
                  - buta a beagle?

 Biztos jut még egy csomó az eszembe amíg írok, de kezdjük az    elsőnél....

 

Read more...

There are no translations available.

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás,a nem kívánt szaporulat ezen eljárással való megakadályozása! Hazánkban sajnos még mindig nem általános,és elterjedt a társállatok,így a kutya ivartalanítása.

Az ivartalanítás előnyei:

-csökken a kóborlási vágy

-csökken a tüzelési időszakban az agresszió lehetősége,az ebből adódó verekedés lehetősége

-csökken,illetve megszűnhet a rosszindulatú daganatok kialakulásának veszélye

-megszűnnek az ivarzással járó együttélési problémák,kellemetlenségek (szökés,idegen kutyák házhoz vonzása,vérzés,jelölgetés,párzó mozgás a vendég lábán,stb.)

-állatvédelmi szempontból nem kell számolni a nem kívánt szaporulattal,ezáltal csökken a kóbor,gazdátlan,utcára dobott állatok száma

Sok tévhit kering az ivartalanítással kapcsolatban,melyeket bármelyik állatorvos megcáfol.

Érdeklődjön állatorvosánál !
 

Mielőbb ivartalaníttassa Kedvencét! 

 

There are no translations available.

 

Felelős gazdikén úgy gondolom a kutya egészségvédelme a megelőző és a kötelező védőoltások, valamint a rendszeres parazitamentesítés biztosításával kezdődik.

Oltási program :

Ehhez egy kis segítség táblázat formájában (oltási és féregtelenítő program):

2 hetesen : féreghajtás

4 hetesen : féreghajtás

6 hetesen : Parvovírus elleni oltás + féreghajtás

8 hetesen : Kombinált oltás + féreghajtás

10 hetesen : Kombinált oltás + féreghajtás

3 hónaposan : Veszettség elleni oltás + féreghajtás

6 hónaposan : Kombinált oltás 

12 hónaposan : Veszettség elleni oltás + kombinált oltás + féreghajtás

Ezután évente veszettség elleni oltás,negyedévente féreghajtás.

A betegségek megelőzése szempontjából nagyon fontos hogy idejében észrevegyük a tüneteket.

Elengedhetetlen hogy ismerjük kutyánkat,folyamatos legyen a kontaktunk kutyánkkal(pl.simizés),valamint székletének felszedésekor szemrevételezéssel ellenőrizzük azt.

Ha bármi rendelleneset észlelünk,pl hőemelkedés (hasa simizésekor),hányás,rendellenes széklet,bágyadtság stb. azonnal forduljunk orvoshoz.

A teljesség igénye nélkül vegyük sorra a gyakori betegségeket: 

Szívférgesség :

Hazánkban a köztudatban még meglehetősen új betegség.A szívféreg (Dirofilaria immitis) főként kutyákban,macskákban vadászgörényekben fordul elő.

A kutyák szívférgességét a szúnyogok terjesztik,miután a lárvát vérszíváskor juttatják a szervezetbe ,innen kb.100 nap múlva jutnak el a tüdőartériákba miközben egyedfejlődésen megy keresztül.3 hónap után már ivarérett féregként visszavándorol a jobb szívfélbe,és közben szaporodásképessé válik.

Bővebben például itt tájékozódhatnak a témában: http://www.vetmedlabor.hu/cikkek-7/szivfergesseg.html

Rendkívül fontos tehát a megelőzés,a betegség diagnosztizálása esetén pedig a megfelelő kezelés.

Javaslom minden gazdinak a mihamarabbi szívféregteszt elvégeztetését állatorvosukkal !!

Szopornyica :

Sokszor elhúzódó lázas betegség,főként a légutak,és  a nyálkahártyák hurutjában jelentkezik.

Fertőző betegség,az orrváladékkal és a vizelettel adják át egymásnak a kutyák.

Tünetek:Láz 5-7 napig,étvágytalanság,szörtyögés,orr,szem váladékozás,hasmenés,torokgyulladás.

Kezelése injekciós,és folyadék terápiából áll.

Megelőzés: Kombinált oltás !

Parvovírusos bélgyulladás :

A kutyák egyik legveszélyesebb betegsége.Fertőző,kezelés nélkül halálos kimenetelű.

A legfontosabb hogy idejében észrevegyük,mivel lappangási ideje csak 2-4 nap,a tünetek pedig 12-24 órán belül kialakulnak.

Tünetei: hőemelkedés láz,bágyadtság,nem iszik,véres bűzös híg hasmenés.

Később kiszáradás,ekkor már infúziós kezelés szükséges a folyadékpótlás miatt.

Kölyökkutyáknál egyes esetekben szívizomgyulladás,hirtelen szívhalál léphet fel.

Kezelés: Azonnal forduljunk állatorvoshoz! Infúzió,hányás csillapítása,bélnyálkahártya bevonószeres védelme,bakteriális fertőzés gyógyszeres megelőzése.

Megelőzés:  Vakcinázás ! (Fenti táblázat)

 

 

 

 

 

There are no translations available.

Egy 2012 augusztus elsején életbe lépett új kormányrendelet szerint, 2013. január elsejétől mikrochippel kötelező ellátni minden négy hónaposnál idősebb kutyát Magyarországon. Azokat a kutyákat, akik chippel már rendelkeznek, de bármilyen okból nem regisztrálták őket, szintén regisztrálni kell az állami ebadatbázisba. Eddig ugyanis a gazdin múlott szeretne-e chipet kutyájába.
A chip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta, ez az állattartót terheli, viszont későbbi adatmódosításokra ingyenesen lesz lehetőség.

A jogszabály előírja az állatorvosok számára, hogy minden hozzájuk bekerülő új kutyában ellenőriznie kell a mikrochip meglétét, ha nincs a kutyában, akkor fel kell ajánlania az eb tulajdonosának a beültetést.
Amennyiben ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak a rendelet szerint ezt minden esetben jelentenie kell a Járási Főállatorvosi Hivatalban. A hivatal szólíthatja fel az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, amennyiben mégis elmulasztja, felelősségre vonható, megbírságolható.
A kamara azt reméli az új törvénymodósítástól, hogy így minden kutya utolsó gazdája lekereshető lesz az adatbázisból és így az utcán csavargó, esetleg szándékosan kidobott ebek gazdáit felelősségre lehet vonni.

Mi állatvédők, fajtamentők örülhetünk ennek a szigorításnak, hiszen a Beagle Fajtamentéshez is sokszor kerülnek chip nélküli, vagy éppen regisztrálatlan chip-pel rendelkező kutyák és így a gazdi felkutatása szinte lehetetlen feladatnak bizonyul.

Chipezésre fel !.............mert mindenünk a Beagle !  

Keresés

Támogatóink,partnereink:

 expodom-hu-logo

ADOMÁNY

 A NIOK ÉS AZ OTP TÁMOGATÁSÁVAL

adhat hu gomb

PayPal adomány

Adományozás - Bankkártyás

 

Adhatvonal

Facebook

 

Beagle Hírlevél

Feliratkozóinknak havi rendszerességgel küldünk hírlevelet az aktualitásokról.

Megmentettük

cuki.jpg
BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület
Törökverő utca 16.
Szeged
6753
mentes(kukac)beagle-fajtamentes.hu 
Telefonszám:
06-20-255-41-88
Adószám: 18644973-1-06
Bankszámlaszám:
K&H 10401804-50515648-57481009